Kitchen Furness -Asafoetida (Hing) surprising value





खाना बनाते समय हम लोग कई सारे मसालों का इस्तेमाल करते हैं जिससे खाना लजीज बन जाता है। लेकिन क्या आपको पता है कि किचन में आपकी सेहत का राज भी छिपा हुआ है। तो चलिए आज हम आपको हींग वाले पानी के बारे में बताते हैं जिसे पीने से आपको कई फायदे होंगे।

पेट की तकलीफ करेगा दूर

पेट में दर्द होना आम बात है और अक्सर लोग इस समस्या से जूझते नजर आते हैं लेकिन उस समय एक गिलास हींग का पानी आपकी पेट की समस्या को चुटकियों में दूर कर देगा। हींग के पानी में मौजूद एंटी इंफ्लेमेंट्री और एंटी ऑक्सीडेट्स तत्व खराब पेट और एसिडिटी के अलावा कई बीमारियों से निजात दिलाता है।

हड्डियों और दांतों को बनाता है मजबूत

हींग के पानी में एंटी इंफ्लेमेट्री प्रॉपर्टीज मौजूद होती हैं जो हड्डियों को मजबूती देती हैं। वहीं हींग में पाया जाने वाला एंटी ऑक्सीडेट्स दांतों को हेल्दी और strong बनाता है।

ब्लड प्रेशर को करता है नियंत्रित

हींग को खाने में डालकर खाना हो या फिर पानी में मिलाकर पीना दोनों ही आपके शरीर के लिए गुणकारी होता है। हींग का पानी शरीर में ब्लड प्रेशर को नियंत्रित रखता है।

माइग्रेन के दर्द में कारगर

हींग का पानी माइग्रेन के दर्द के अलावा दांत के दर्द से भी राहत दिलाता है। इसमें मौजूद एंटीऑक्सीडेंट्स और दर्द निवारक तत्व मौजूद होते हैं जो दर्द से राहत दिलाने में मदद करते हैं।

हींग पुट्ठे और दिमाग की बीमारियों को खत्म करती है जैसे मिर्गी, फालिज, लकवा आदि। हींग आंखों की बीमारियों में फायदा पहुंचाती है। खाने को हजम करती है, भूख को भी बढ़ा देती है। गरमी पैदा करती है और आवाज को साफ करती हैं। हींग का लेप घी या तेल के साथ चोट और बाई पर करने से लाभ मिलता है तथा हींग को कान में डालने से कान में आवाज़ का गूंजना और बहरापन दूर होता है। हींग जहर को भी खत्म करती है। हवा से लगने वाली बीमारियों को भी हींग मिटाती है। हींग हलकी, गर्म और और पाचक है। यह कफ तथा वात को खत्म करती है। हींग हलकी तेज और रुचि बढ़ाने वाली है। हींग श्वास की बीमारी और खांसी का नाश करती है। इसलिए हींग एक गुणकारी औषधि है।

अचार की सुरक्षा: आचार की सुरक्षा के लिए बर्तन में पहले हींग का धुंआ दें। उसके बाद उसमें अचार भरें। इस प्रयोग से आचार खराब नहीं होता है।

पसली का दर्द: हींग को गर्म पानी में मिलाकर पसलियों पर मालिश करें। इससे दर्द में लाभ मिलता है।

पित्ती: हींग को घी में मिलाकर मालिश करना पित्ती में लाभकारी होता है।

जहर खा लेने पर: हींग को पानी में घोलकर पिलाने से उल्टी होकर ज़हर का असर खत्म हो जाता है।

दांतों की बीमारी: दांतों में दर्द होने पर दर्द वाले दातों के नीचे हींग दबाकर रखने से जल्द आराम मिलता है।

दांतों में कीड़े लगना: हींग को थोड़ा गर्मकर कीड़े लगे दांतों के नीचे दबाकर रखें। इससे दांत व मसूढ़ों के कीड़े मर जाते हैं।

दांत दर्द:हींग को पानी में उबालकर उस पानी से कुल्ले करने से दांतों का दर्द दूर हो जाता है।
शुद्ध हींग को चम्मच भर पानी में गर्म करके रूई भिगोकर दर्द वाले दांत के नीचे रखें। इससे दांतों का दर्द ठीक होता है।
हींग को गर्म करके दांत या जबड़े के नीचे दबाने से दांतों में लगे हुए कीड़े मर जाते हैं और दर्द में आराम मिलता है।

अपच: हींग, छोटी हरड़, सेंधानमक, अजवाइन, बराबर मात्रा में पीस लें। एक चम्मच प्रतिदिन 3 बार गर्म पानी के साथ लें। इससे पाचन शक्ति ठीक हो जाती है।

भूख न लगना: भोजन करने से पहले घी में भुनी हुई हींग एवं अदरक का एक टुकड़ा, मक्खन के साथ लें। इससे भूख खुलकर आने लगती है।

पागल कुत्ते के काटने पर: पागल कुत्ते के काटने पर हींग को पानी में पीसकर काटे हुए स्थान पर लगायें। इससे पागल कुत्ते के काटने का विष समाप्त हो जाता है।

सांप के काटने पर:हींग को एरण्ड की कोपलों के साथ पीसकर चने के बराबर गोलियां बना लें सांप के विष पर ये गोलियां हर आधा घंटे के अन्दर सेवन करने से लाभ होता है।
गाय के घी के साथ थोड़ा-सा हींग डालकर खाने से सांप का जहर उतर जाता है।

बुखार:हींग का सेवन करने से सीलन भरी जगह में होने वाला बुखार मिटाता है।
हींग को नौसादार या गूगल के साथ देने से टायफायड बुखार में लाभ होता है।

कमर दर्द:

1 ग्राम तक सेंकी हुई हींग थोड़े से गर्म पानी में मिलाकर धीरे-धीरे पीने से कमर का दर्द, स्वरभेद, पुरानी खांसी और जुकाम आदि में लाभ होता है।

अजीर्ण:हींग की गोली (चने के आकार की) बनाकर घी के साथ निगलने से अजीर्ण और पेट के दर्द में लाभ होता है।
पेट दर्द होने पर हींग को नाभि पर लेप लगाएं।

वातशूल: हीग को 20 ग्राम पानी में उबालें। जब थोड़ा-सा पानी बच जाए तो तब इसको पीने से वातशूल में लाभ होता है।

पीलिया:हींग को गूलर के सूखे फलों के साथ खाने से पीलिया में लाभ होता है।
पीलिया होने पर हींग को पानी में घिसकर आंखों पर लगायें।

पेशाब खुलकर आना: हींग को सौंफ के रस के साथ सेवन करने से पेशाब खुलकर आता है।

चक्कर: घी में सेंकी हुई हींग को घी के साथ खाने से गर्भावस्था के दौरान आने वाले चक्कर और दर्द खत्म हो जाते हैं।

घाव के कीड़े: हींग और नीम के पत्ते पीसकर उसका लेप करने से व्रण (घाव) में पड़े हुए कीडे़ मर जाते हैं।

कान दर्द: हींग को तिल के तेल में पकाकर उस तेल की बूंदें कान में डालने से तेज कान का दर्द दूर होता है।

असली हींग की पहचान – Real Asafoetida

हीग सावधानी से खरीदनी चाहिए। बाजार में खुले में बिकने वाली Hing नकली भी हो सकती है। असली हींग की पहचान करने के तरीके से असली Hing और नकली Hing में फर्क मालूम चलता है तथा हींग में मिलावट हो तो उसका भी पता लगाया जा सकता है।

असली हींग की पहचान इस प्रकार की जा सकती है :

— असली हीग की पहचान करने के लिए हीग को पानी में घोलना चाहिए। पानी का रंग दूध जैसा सफ़ेद हो जाये तो हीग को असली समझना चाहिए।

— माचिस की जलती हुई तीली हीग के पास लाने से चमकदार लौ निकलती है तथा यह पूरी तरह जल जाती है। नकली हीग के साथ ऐसा नहीं होता।

— नकली हींग में गंध के लिए एसेंस मिला हो सकता है। वक्त के साथ यदि हींग की गंध जल्दी ही ख़त्म हो जाती है तो हींग नकली
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INTRODUCTION
Asafoetida is usually used to add to dal and vegetables, hence it is also known as 'Bhagharni'. Asafoetida is the smooth juice of a plant called Ferula foetis. Its plant is 60 to 90 cm high. These plants are found in abundance in the hilly areas of Iran, Afghanistan, Turkey, Balochistan, Kabul and Khurasan. Milk comes out by lightly hitting the leaves and bark of asafoetida and the same milk dries on the tree and forms a gum. This is taken out and filled in leaves or skin and dried. After drying, it is known as asafoetida. But the asafoetida used by Vaidyas is diamond asafoetida and it is the best.

It is consumed in large quantities in our country. Asafoetida cures many diseases. Vaidyas say that asafoetida should be roasted before using it. Four types of asafoetida are found in the markets such as Kandhari asafoetida, European commercial asafoetida, Bharatvarsiya asafoetida, Vapind asafoetida.

There is a huge consumption of it in the country. Asafoetida cures many diseases. Vaidyas say that asafoetida should be roasted before using it. Four types of asafoetida are found in the market such as Kandhari asafoetida, European commerce asafoetida, Indian asafoetida, Vapind asafoetida.

While cooking, we use many spices which make the food delicious. But do you know that the secret of your health is also hidden in the kitchen. So let us tell you today about asafoetida water, drinking which will give you many benefits. It




cure stomach problems.
Stomach

ache is a common thing and often people are seen struggling with this problem, but at that time a glass of asafoetida water will cure your stomach problem in a jiffy. The anti-inflammatory and anti-oxidants present in asafoetida water provide relief from many diseases apart from bad stomach and acidity.

Makes bones and teeth strong.

Anti-inflammatory properties are present in asafoetida water which strengthens the bones. The anti-oxidants found in asafoetida make the teeth healthy and strong.

Controls blood pressure Eating

asafoetida by adding it in food or drinking it mixed in water, both are beneficial for your body. Asafoetida water keeps blood pressure under control in the body.

Effective in migraine pain

Asafoetida water provides relief from migraine pain as well as toothache. It contains antioxidants and pain relieving elements which help in relieving pain.

Asafoetida cures diseases of buttocks and brain like epilepsy, paralysis, etc. Asafoetida is useful in eye diseases. It digests food, increases appetite. It produces heat and clears the voice. Applying paste of asafoetida with ghee or oil on wounds and wounds is beneficial. Putting asafoetida in the ear cures ringing sound in the ears and deafness. Asafoetida also cures poison. Asafoetida also cures diseases caused by air. Asafoetida is light, hot and digestive. It cures phlegm and wind. Asafoetida is light, sharp and increases appetite. Asafoetida cures respiratory diseases and cough. Therefore, asafoetida is an effective medicine.

Protection of pickle: For protection of pickle, first smoke asafoetida in the vessel. After that fill pickle in it. Pickle does not get spoiled by this method.


Rib pain: Mix asafoetida in hot water and massage on the ribs. This gives relief in pain.

Urticaria: Massaging with asafoetida mixed in ghee is beneficial in urticaria.

In case of poisoning: Dissolve asafoetida in water and drink it, the effect of poison ends due to vomiting.

Dental disease: In case of toothache, pressing asafoetida under the aching teeth gives quick relief.

Cavities in teeth: Heat asafoetida a little and press it under the tooth with cavities. This kills the worms in the teeth and gums.

Toothache:

Boil asafoetida in water and gargle with that water to get rid of toothache.

Heat pure asafoetida in a spoonful of water, soak cotton in it and place it under the aching tooth. This cures toothache.

Heating asafoetida and pressing it under the tooth or jaw kills the worms in the teeth and gives relief from pain.

Indigestion: Grind asafoetida, small myrobalan, rock salt, celery in equal quantities. Take one spoonful 3 times a day with warm water. This improves digestion.

Loss of appetite: Before having food, take asafetida roasted in ghee and a piece of ginger with butter. This increases appetite.

In case of mad dog bite: In case of mad dog bite, grind asafetida in water and apply on the bitten area. This eliminates the poison of mad dog bite.

In case of snake bite:

Grind asafetida with castor buds and make pills of the size of gram. Consuming these pills every half an hour is beneficial in case of snake venom.

Consuming a little asafetida with cow ghee removes the snake venom.
Fever:

Consuming asafetida eliminates fever in damp places.

Giving asafetida with nausadar or guggal is beneficial in typhoid fever.
Back pain:

Mixing 1 gram of roasted asafetida in a little warm water and drinking it slowly is beneficial in back pain, hoarseness of voice, chronic cough and cold etc.

Indigestion:

Make a tablet of asafoetida (gram size) and swallow it with ghee to get relief from indigestion and stomach pain.

In case of stomach pain, apply a paste of asafoetida on the navel.

Vata-colic: Boil 20 grams of asafoetida in water. When little water is left, drinking it provides relief in Vata-colic.
Jaundice:

Eating asafoetida with dried fruits of figs is beneficial in jaundice.

In case of jaundice, rub asafoetida in water and apply it on the eyes.

Free urination: Eating asafoetida with fennel juice helps in free urination.

Dizziness: Eating asafoetida roasted in ghee with ghee eliminates dizziness and pain during pregnancy.

Wound worms: Grind asafoetida and neem leaves and apply it on the wound, the worms in the wound die.

Ear ache: Cook asafoetida in sesame oil and put drops of that oil in the ear to relieve severe ear ache.


Identification of real asafoetida – Real Asafoetida

Asafoetida should be purchased carefully. Hing sold openly in the market can also be fake. The method of identifying real asafoetida helps to know the difference between real and fake Hing, and if there is adulteration in the Asafoetida, that can also be detected.

Real Asafoetida can be identified in this manner:

To identify real Asafoetida, it should be dissolved in water. If the color of the water turns milky white, then the Asafoetida should be considered to be real.
By bringing the burning matchstick near the Asafoetida, a bright flame comes out and it burns completely. This does not happen with fake Asafoetida
Essence might be mixed in fake Asafoetida for smell
If the smell of Asafoetida fades away quickly with time, then the Asafoetida is fake.

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